Adó 1%

Világzene a Part Rádióban

Világzenei műsor a Part Rádióban és mindenféle világzenei hír, ajánló.

Témák

Part magazin feed

Nincs megjeleníthető elem

Egri zöld blog

Nincs megjeleníthető elem

Licenc


2008.11.22. 01:22 torosziget

Värttinä - finn világzene 2.

A Värttinä 1983-ban az észak-karéliai Rääkkylä-ban alakult. Hagyományőrző együttesnek szánta a két tucat lelkes énekes és hangszeres zenész. Két albumot adtak ki (Värttinä 1987; Musta Lindu, 1989), mielőtt megfogták az Isten lábát egy kisebb méretű együttessel az Oi Dai című albumuk kiadásával 1991-ben. Az együttes története tele van sikerekkel és kudarcokkal, számtalan producerrel és kiadóval.

A legutóbbi lemezük, a Miero (2006) elismerést aratott otthon és külföldön is, mégpedig jogosan: ez a legérettebb és legkedvesebben hangzó album, amit a Värttinä valaha is készített.

2006-ban a Värttinä kilenc zenészből állt és mindannyiuk zeneszerzőként is közreműködött a munkában. A csapat azután került a nemzetközi figyelem középpontjába, miután együtt dolgozott az indiai filmzenei guruval, A. R. Rahmannal, a Gyűrűk ura színpadi változatának elkészítésében. A darabot 2006 márciusában mutatták be Torontóban. Teljesen jogos és helyénvaló, hogy egy finn együttes dolgozott ebben a darabban: hova máshová lehetne menni J. R. R. Tolkien fantasy klasszikusához a zenét megtalálni, mint Finnországba, hisz a szerző a finn nyelvből és a Kalevalából merített ihletet.

• 2007 szeptemberében jelent meg az együttes 25 c. születésnapi válogatásalbuma

A zenekar honlapja: Värttinä > 

Forrás: Arctic Paradise 2007 - A finn zenei tájékoztató központ kiadványa


 

Szólj hozzá!

Címkék: finn


A bejegyzés trackback címe:

https://torosziget.blog.hu/api/trackback/id/tr26782222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása